scroll to top

Greenpeace

Greenpeace Nederland is in juli 2014 verhuisd naar de Smederij een monument. Deze loods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord biedt alles waar Greenpeace voor staat: duurzaam en goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer. De Greenpeace-vloot kan eenvoudig voor de deur aanmeren.
De oude gevel is behouden en gerestaureerd in afstemming met monumentenzorg. Door hergebruik van materialen en het in stand houden van de monumentale staalconstructies is de impact op het milieu zoveel mogelijk beperkt en het karakter van de loods behouden. Het gebruik van duurzame materialen en minimaliseren van het energieverbruik en exploitatie waren daarbij bepalend.
Duurzaamheid en hergebruik zijn de pijlers geweest voor het interieurontwerp.

Oplevering 2014
Netto m² 2500 m²
Opdrachtgever Greenpeace
Locatie Amsterdam
Greenpeace - Hollandse Nieuwe Duurzaamheid 15
Greenpeace - Hollandse Nieuwe Duurzaamheid 26

Hollandse Nieuwe heeft zowel het oude meubilair, oude actiematerialen en zelfs onderdelen van een van de schepen, geïntegreerd in het ontwerp. Gele olievaten, gebruikt bij acties tegen kernafval, zijn getransformeerd tot wanden en oude bureaubladen zijn op in hoogte verstelbare onderstellen geplaatst. Afgedankte rubberen boten zijn verwerkt tot huid voor wanden. De ‘cable turtles ‘ zijn gemaakt van voormalige jeans en het tapijt is gemaakt van gebruikte visnetten. Het papieren archief van Greenpeace is de grondstof voor het akoestische spuitwerk tegen het plafond. Het afvalhout van de bouw, de oude stenen, maar ook gebruikte archiefkasten zijn gebruikt als bouwstenen voor de wanden.
In het nieuwe kantoor wordt er een relatie gelegd tussen tussen duurzaamheid, circulariteit, de organisatie en de mens. Dit geeft expliciet invulling aan de ambitie van Greenpeace.

Greenpeace - Hollandse Nieuwe Duurzaamheid 26